adakah anda tergolong dalam kelompok pengguna tegar media sosial?

ADAKAH anda resah gelisah sekiranya tidak dapat melihat perkembangan status anda di media sosial dalam sehari? Jumlah masa yang anda tumpukan pada media sosial tentu melebihi sejam.

adakah anda tergolong dalam kelompok pengguna tegar media sosial?

Kalau jawapannya ya, jangan gusar kerana anda bukan keseorangan. Berdasarkan statistik terkini di laman Statistika, penggunaan harian media sosial oleh pengguna Internet secara global telah mencecah 106.2 minit sehari berbanding 103.2 minit sehari pada 2014. Pada 2016 yang akan menjelang tidak lama lagi, pengguna media sosial sedunia dijangkakan mencecah dua bilion. Facebook masih media sosial paling popular pada 2017 dengan 3 bilion pengguna aktif sebulan.

Kalau dilihat dari segi jumlah jam purata penggunaan media sosial mengikut negara, Argentina paling hebat dan menjuarai senarai ini dengan penggunaan 4.3 jam sehari. Ini diikuti Filipina, Mexico, Brazil, Thailand dan Emiriyah Arab Bersatu. Malaysia berada di tempat keenam dengan 3.5 jam sehari. Di ASEAN, penggunaannya amat tinggi dengan negara tetangga kita seperti Filipina pada 4.3 jam sehari, Thailand pada 3.8jam sehari, Vietnam pada 3.1 jam sehari, Indonesia pada 2.9 jam sehari dan Singapura pada 2.5 jam sehari. Sebagai perbandingan, penggunaan media sosial di Amerika Syarikat hanya pada 2.7 jam sehari, Korea Selatan pada 1.3 jam sehari dan Jepun pada 0.7 jam sehari.

Fenomena ini tentu menarik kerana media sosial begitu popular di negara ASEAN dan masa yang digunakan amat tinggi. Bagi kebanyakan pengguna tegar media sosial, masa penggunaan boleh mencecah melebihi 12 jam sehari. Keadaan ini tentu merunsingkan ramai pihak seperti ibu bapa, suami, isteri dan majikan. Pada pandangan mereka, produktiviti kerja pasti menurun kerana banyak masa terbazir pada media sosial yang dianggap tidak berfaedah. Namun bagi pengguna media sosial, masa tersebut tidak sia-sia kerana mereka mendapat banyak manfaat daripada interaksi di alam siber. Antaranya maklumat dan gosip, selain pelbagai permainan interaktif yang mengasyikkan.

media sosial adalah aplikasi komputer yang menjadi pengantara atau media di alam siber untuk membolehkan penggunanya mencipta pelbagai maklumat berkenaan pelbagai perkara secara santai dalam bentuk teks, gambar dan video yang dikongsikan kepada rakan-rakan dalam suatu rangkaian maya. Nama media sosial digunakan kerana pada mulanya tujuan utama kemudahan ini adalah untuk bersosial.

Dengan media ini, pengguna komputer tidak lagi perlu keluar dan dapat bersembang atau berkongsi pendapat dengan rakan mereka secara maya. Kawan-kawan baru juga mudah diperoleh kerana berbanding di dunia sebenar tiada batasan atau sekatan pergaulan dalam alam maya.

Di alam siber, seorang pengguna boleh diwakili oleh sebuah avatar atau imej yang jantina, ras, kewarganegaraan, kerja, status perkahwinan, watak dan usianya boleh berbeza dengan keadaan di alam sebenar. Seorang lelaki tua boleh memberikan imej jejaka kacak yang muda dan kaya. Begitu juga seorang wanita boleh menyamar sebagai gadis ayu yang belum berpunya sedangkan mungkin sudah bersuami dan beranak enam.

Yang menambah kesakitan sebagai pengguna media sosial ialah langsung tidak mendapat apa-apa keuntungan daripadanya. Namun sekarang kita mempunyai satu platform baru yang dapat mengubah budaya media sosial sekarang ini.

Ya inilah yang kita mahukan. Adakah anda tahu tentang SPHERE ? Sphere ialah satu satu platform media sosial yang dikuasakan oleh teknologi blockcain yang tidak berpusat data dan segala maklumatnya. Tambahan pula ditambah dengan kepada pengguna anda boleh menambah pendapat lumayan jika anda menggunakan platform ini.

Sphere dicipta untuk menjadi platform media sosial menembusi jaringan internet. Sphere bukan sekadar main-main dalam dunia ini. Di dalam sistemnya akan membawa pengguna ke dunia tanpa sempadan dan telus dan lebih selamat. Sistem yang tidak berpusat akan mengurangkan risiko dihentam hackers dan data yang tidak selamat.

Dan yang lebih penting yang pengguna harus melihat ialah Sphere akan memberikan kita kuasa untuk memilih siapa yang akan melihat data info yang kita berikan dan berapa jumlah yang akan dikira. Jika dilihat sistem yang ada sekarang iaitu media sosial sekarang sangat tidak telus dalam mengambil data atau info yang kita berikan dan seterusnya mereka akan membuat banyak keuntungan darinya. Apa yang kita dapat daripadanya ?

Disebalik itu pihak Sphere akan memberikan kita penyelesaian untuk bidang pengiklanan (advertise ) kepada pihak syarikat yang ingin terhadap data kita. Projek pengiklanan ini juga lebih menyeluruh mencapai kepada sasarannya pada masa akan datang. Pelan yang semakin naik akan meningkatkan potensi pengguna kepada syarikat yang berkeinginan. Akhirnya ia akan diselesaikan dengan implikasi menggunakan token SAT akan diberikan terus kepada pengguna yang menyertainya.

Tidak lupa jugak pihak Sphere akan mengadakan ruangan e-commerce di dalam ekosistem Sphere. Pengguna akan boleh memperkenalkan dan menjual produk kepada pengguna. Menggunakan medium SAT token atau singkatan Social Activity Token yang digunakan sebelum ini dengan menjual data daripada menjemput orang ramai ke sini dan seterusnya boleh digunakan semula untuk membeli barangan di platform e-commerce ini. Tidak lupa juga kepada mereka yang kurang kawan yang ddikuti boleh menggnkana platform ini untuk mendekati ramai pengguna sphere.

Apa yang dihuaraikan diatas memang nampak kelainan daripada media sosiall yang lain. Namun tidak lupa juga kesamaan media sosial yang lain dengan Sphere. Anda masih boleh alami like atau ‘suka’ pada artikel kawan anda atau berkongsi gambar, mengikuti atau hashtag akan jua diselitkan dalam ekosistem sphere.

Pusingan kedua akan berakhir kurang 24 jam daripada sekarang. namun anda tidak akan terlepas peluang kerana masih berbaki pusingan keempat iaitu sehingga 9 April 2018. Ya anda masih sempat token SAT ini. Pada pusingan ketiga anda akan memperoleh 25% bonus token.

Harga satu SAT bersamaan $0.14 atau RM 0.55

Jadual Perancangan Masa Panjang

• Q3 2017 : Pemasaran ICO

• S4 : Permulaan jualan ICO

• Q1 2018 : ICO telah bermula; kemas kini akhir dan integrasi keselamatan.

• Q2 2018 : Platform iklan dimulakan.

• S3 2018 : Pasaran SPHERE

• Q4 2018 : Lengkapkan rangkaian sosial yang kekurangan.

Muat Turun sekarang

Jika anda pengguna Android :-

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sphere.social

Jika anda pengguna Apple :-

https://itunes.apple.com/us/app/sphere/id1286518526?ls=1&mt=8

Terkini (masih dalam percubaan ) ia muncul di Pelayar Web anda :-

https://sphere.social/hello

Maklumat lebih lanjut :

Website : https://www.sphere.social/

Whitepaper/ kertas cadangan: https://sphere.social/wp-content/uploads/2017/12/Sphere_Whitepaper_v1.7.4.pdf

Facebook : https://www.facebook.com/SphereSocialNetwork

Twitter : https://twitter.com/SphereOfficial1

Telegram : https://t.me/sphere_official1

Penafian: Ini bukan nasihat pelaburan. Melabur dengan risiko anda sendiri. Melabur pada jumlah yang anda mampu rugi.